Og der blev lys

Lys er så vigtigt for os og vores velvære i dagligdagen. I sommermånederne lægger vi måske ikke så meget mærke til, hvordan lyset er i vores hjem, da dagene er lange og vi bruger meget af vores tid uden for. Men når mørket trænger på, forstår vi, hvor vigtigt det er at kunne lyse sit hjem ordentligt op på en behagelig måde. Her i Skandinavien er vi måske nogle af verdens største eksperter når det kommer til lys og mørke, og det er det der gør skandinavisk lysdesign så spændende. Med den helt rigtige belysning inde kan vi give os selv mere energi og overskud eller ændre stemningen for et helt rum. Fra et æstetisk perspektiv kan lamperne og lyspærerne man vælger også påvirke hvordan man oplever farverne på møblerne og væggene i rummet og endda få rummet til at føles større eller mindre. Derfor er det vigtigt at tænke over hvad det er man ønsker for sit rum og have en holistisk tilgang til indretningen af sit hjem.

Lamper og lys i alle former

Udover det æstetiske, skal lamper og lyspærer også have en praktisk funktion. Hovedformålet er jo at skabe lys så man kan se noget når det er mørkt udenfor. Men alt efter hvilket rum det er man vælger lamper til, kan målet jo være forskelligt. I soveværelset skal man bruge lamper der skaber en hyggelig og intim atmosfære, og lyset skal helst ikke give os et energikick lige inden sengetid. Derfor kan man med fordel vælge væglamper, gulv- eller bordlamper, der lyser opad - så du ikke bliver ramt af skarpt lys når du ligger i din seng med aftenslæsningen. Udover det, så er det også en fordel at vælge lyspærer med et varmere gult lys, eller endda gå for en farvet lampe i blå eller grønlige nuancer. Stuen er et sværere rum at vælge belysning til, da vi bruger den på mange forskellige måder. Til en filmaften vil man nok gerne have lidt samme type lys som i soveværelset, mens man under arbejde eller lektielæsning helst skal bruge noget lys der giver en mere energi så man kan koncentrere sig om opgaverne foran sig. Derfor er det godt at have en kombination af forskellige typer lys i et rum med mange funktioner, så du kan tilpasse det alt efter hvad du bruger rummet til. Til stuen anbefaler vi derfor at man både tænker loftslamper og gulvlamper ind i rummet. Det er vigtigt at loftslamperne kan skabe en jævn belysning i rummet, så der ikke er områder der er helt mørkelagt. Udover det, må lyset ikke være for hårdt når man sidder under det, og det er her hvor forskellige lampeskærme kan hjælpe dig.

Tænk belysning ind i trin

Det kan godt virke uoverskueligt at planlægge belysningen i alle hjemmets rum - men tænk lysdesign ind i et rum ad gangen, og del det op i tre trin

  1. Vælg et omgivelseslys som basis for lyssætningen i dit hjem. Omgivelseslyset er det lys, der står for den overordnede belysning af et rum, og er oftest loftslamper eller højthængende pendler.
  2. Tænk over hvad du laver i det specifikke rum og vælg såkaldt “arbejdsbelysning” eller opgavebelysning ud fra det. Læser du ofte i sengen inden du skal sove? Så skal du vælge en bordlampe til dit natbord, der giver et behageligt lys, der samtidig gør det nemmere for dig at se det du kigger på. Arbejdsbelysningen er med andre ord den funktionelle del af lyset i dit rum - og skal tænkes ind i alle rum.
  3. Sidst men ikke mindst har vi accentbelysning eller dekorativt lys, hvis mål ikke nødvendigvis er at lyse rummet op, men rettere sagt at skabe en helhed ud af rummet og gøre det stemningsfuldt. Dekorativt lys kan sætte fokus på mindre dele af et rum, som et kunstværk på væggen eller en pendant, der skaber en hyggelig og intim atmosfære. Det dekorative lys er med til at skabe et gennemført design i dit hjem.
Jeg er 18+
For at købe på denne side, skal vi sikre, at du er over 18 år
Har du spørgsmål?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og du bliver blandt de første som får besked om:

Tilbud, kampagner, events og konkurrencer. 

Tilmeld dig ved at klikke her: nyhedsbrev!