Fredelig oase: Øreklapstolen

Fredelig oase: Øreklapstolen
Ohrensessel

Bare at kigge på den kan virke beroligende: en øreklapstol er det perfekte sted at slappe af. Sæt dig ned, lyt til musik, læs en bog eller nyd et glas vin – What a treat. Fordelen er, at i modsætning til sofaen, så har vi lænestolen helt for os selv. Hvad mere vil man have?

 

Hvad er vigtigt omkring øreklapstolen? Dette møbel er beregnet til at være behageligt og er dækket med et blødt og hyggeligt stof i beroligende farver. Selvfølgelig må det høje ryglæn og udformningen som ligner ører ikke mangle.

 

Det kan være svært at tro på, at øreklapstolen har eksisteret i flere århundreder. Med den høje ryg og udformningen der ligner ører, kunne den tilbyde velhavende mennesker beskyttelse mod gennemtræk.

De første øreklapstole som blev lavet var dog ikke så behagelige, som dem vi kender i dag. Disse var ikke polstret og var udarbejdet af træ. De blev først mere komfortable i det 18. århundrede, da Earl of Chesterfield bestilte arkitekten Robert Adam til at designe et ekstraordinært møbel. Det skulle være bekvemt og sensationelt. Resultatet var det læderbetrukket Chesterfield-møbel, der med sin typiske knapning blev til et stilikon.

Ohrensessel

I det 20. århundrede genopdagede skandinaviske designere den traditionelle øreklapstol.

 

Frits Henningsen designede allerede i 1930 the Heritage Chair i stil med den traditionelle britiske stil. Med sin elegante buede form, passer denne lænestol stadigvæk rigtig godt ind i mange hjem.

Ohrensessel

Det er svært at tro på, at the Heritage Chair har eksisteret i mere end 80 år. Skandinavisk design er simpelthen tidløst smukt. Billeder: Carl Hansen

I 1951 designede den danske designer Hans J. Wegner en af de første fuldt polstret lænestole i efterkrigstiden: Bamsestolen. Denne lænestol fik sit navn, fordi træet på armlænene mindede om bjørnepoter. Denne lænestol er ikke kun behagelig men også utrolig smuk.

Ohrensessel

Hans J. Wegners Bamsestol kan beundres på Designmuseet i København. Billeder: VisitDenmark, Carl Hansen.

 I 1958 designede Arne Jacobsen the Egg Chair til lobby- og loungeområdet på SAS Royal Hotel i København. Ægget er en designklassiker, og med sine organiske forme passer den perfekt ind i kategorien som en øreklapstol.

Ohrensessel

The Egg Chair af Arne Jacobsen er stadigvæk ligeså populær i dag, som den var for 60 år siden. Billeder: Fritz Hansen

 

I 1964 designede Børge Mogensen lænestolen 2204 som også kaldes ”Wing Chair”. Den var lavet i læder og benene var lavet af træ. Oprindeligt var modellen lavet til hans eget hjem, og den passede til sofaen 2213.

Ohrensessel

Made in Denmark: Børge Mogensens lænestol 2204 bliver stadigvæk håndlavet og betrukket på Fredericia. Foto: Fredericia

I den bedste skandinaviske møbeltradition fremstiller FASMAS smukke og hyggelige lænestole, som eksempelvis vores Enjoy, Dixie eller Molly. Særligt populær er vores lænestol Kira, som med sine former minder om nogle af de nordiske designikoner. Lænestolen Kira har en vippefunktion som bidrager til komforten. Luk dine øjne og læn dig tilbage. 

Sessel Kira

                                                             Lænestole Kira 

Dixie

                                               Lænestole Dixie   

Molly

                                        Lænestole Molly

Molly

                                                              Lænestole Enjoy

Har du spørgsmål?

Vi er glade for at hjælpe

info@fasmas.dk